18 / 05 / 2024

Depozito hangi durumlarda iade edilmez?

Depozito hangi durumlarda iade edilmez?

Depozito, taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibinin güvencesi için kiracıdan alınan bedel olarak karşımıza çıkıyor. Peki depozito hangi durumlarda iade edilmez?


Depozito hangi durumlarda iade edilmez?

Depozito bedeli, gayrimenkul sahibinin kiracısından talep etme hakkı olan güvence bedeli olarak tanımlanıyor. Bu güvence bedeli kiralama sürecinde meydana gelen zararların teminatı için isteniyor.


Kiralama süreci boyunca, herhangi bir zararın meydana gelmemesi halinde bu bedel kiracıya iade ediliyor. Depozito bedeli hesabı ve ödemeleri ile ilgili esaslar Yeni Borçlar Kanunu kapsamında madde 342'de açıklanıyor.


Kanunen ev sahibi kiracısından en fazla 3 aylık kira bedelini talep edebiliyor. Buna göre kira bedeli 1000 TL olan kimseden en fazla 3000 TL depozito istenebiliyor. Bu bedelden yüksek miktarda depozito alınamıyor.Peki depozito hangi durumlarda iade edilmez? diyorsanız işte yanıtı..


Depozito bazı zararların gerçekleşmesi durumunda iade edilmiyor. Yaşanan zararların bedeli depozito bedelinden düşülerek geriye kalan miktar kiracıya teslim ediliyor.


Depozito iadesinin gerçekleşmediği durumlar şu şekilde sıralanıyor:

-Ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen evin demirbaşlarına zarar verilmesi,

-Yönetim giderlerine katılmama, 

-Apartman aidatının ödenmemesi, 

-Kira borcunun olması.


Bu sorunların yaşanmamasına rağmen, ev sahibi depozitoyu geri iade etmiyorsa, icra mahkemesinde dava açılabiliyor.

Depozito kira yerine geçiyor mu?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com