Borçlar Kanunu gereğince taşınmaz mal sahibi kiraya verdiği gayrimenkulü için kiracısından güvence bedeli altında depozito talep ediyor ve depozito bedelinin üç kira bedelini aşmaması gerekiyor.Peki depozito kira yerine geçer mi?
Depozito kira yerine geçer mi?
Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen depozito,kiracının kiralayana verdiği güvence parası olarak karşımıza çıkıyor.Fakat söz konusu güvencenin, üç aylık kira bedelinden fazla olmaması gerekiyor.
Örneğin kiralanan konutun kira miktarı 700 TL ise depozito miktarının en fazla 2100 TL olabiliyor. Bu miktarın üzerinde bir depozito alınamıyor.
Kiracı depozitoyu kıymetli evrak olarak karşılarsa kıymetli evrakı bir bankaya depo ediyor. Kiracı depozitoyu para olarakta karşılayabiliyor.Parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırılması gerekiyor.
Kiracı ev sahibinden habersz parayı çekemiyor.İki tarafın ya da iki taraftan herhangi birinin rızası olmadığı durumlarda ise kesinleşmiş mahkeme kararı var ise depozito geri verilebiliyor.
Depozito kira yerine geçer mi?
Depozito, kira bedeli sayılmıyor; sadece yaşanacak zararların teminatı olarak alınıyor.Ancak buna göre kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; zararın giderilmesi için bu kira borcu depozitodan düşülüyor.
Eğer kiracı ile herhangi bir problemin yaşanmıyorsa taşınmaz sahibi, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.
Depozito ne zaman iade edilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com