Bir ev kiralama durumunda kira bedelinin yanında ödenmesi gereken bir de kira depozitosu bulunuyor.Peki depozito nasıl hesaplanır?Kira depozitosu ne kadar olmalı?İşte depozitoya ilişkin bilgiler..
Depozito nasıl hesaplanır?
Taşınmaz kiralamalarında ev sahibi ile kiracısı arasındaki hak ve sorumluluklar, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Kira sözleşmesi yapılırken, ev sahibi kiracısından kanunla sınırlandırılmış şekilde belli oranda depozito talep edebiliyor. Depozito olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor.
Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor. Örneğin kira bedelinin 800 TL olduğu düşünülürse,buna göre ev sahibi kiracısından en fazla 2400 TL depozito talep edebiliyor.Belirlenen tutar dışına çıkılıp,kiracıdan daha fazla para alınamıyor.
Depozito kira yerine geçer mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com