17 / 05 / 2024

Depozito senedi nasıl düzenlenir?

 Depozito senedi nasıl düzenlenir?

Depozito, kiracının ev sahibine ödediği güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor ve depozito ile ilgili hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında ele alınıyor.Peki depozito senedi nasıl düzenlenir?


Depozito senedi nasıl düzenlenir?

Kiralama işlemlerinde kiracı eve çıkarken ev sahibine depozito ve kira veriyor. Kira bedelinden ayrı olarak verilen depozito bedeli, kiracının ev sahibine verdiği güvence olarak tanımlanıyor.


Kira depozitosunun alınma şekli, miktarı, depozito iadesi gibi hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında, 342. maddede şu şekilde yer alıyor:


Madde 342

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Bu şartlara uyarak depozito düzenleniyor.Kira süresi bitiminde evden çıkan kiracıya depozitosu yine bazı kurallara uyarak geri veriliyor.Kiracıdan alınan depozitonun geri ödenmediği durumlar arasında; ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen evin demirbaşlarına, yönetim giderlerine ve apartman aidatına ilişkin hususlarda problemin olması yer alıyor.


Depozito nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com