Vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parası olarak adlandırılan kira depozitosunun iadesinin kiracıya yapılması gerekiyor.Peki kiracıya depozito iadesi nasıl yapılır?Hangi durumlarda depozito iadesi yapılmaz?
Kiracıya depozito iadesi nasıl yapılır?
Türk Borçlar Kanun kapsamında depozito hakkına yer veriliyor.Kiralama işlerinde, kiracıdan, mal sahibine güvence vermesi isteniyor. Bu güvence, depozito olarak adlandırılan paranın ödenmesi ile sağlanıyor.
Kanun kapsamında düzenlenen depozito hükümlerine göre depozito için ödenecek bedel, 3 aylık kira bedelini aşamıyor.Örneğin 1000 TL kira bedeli olan bir taşınmaz için kiracıdan en fazla 3000 TL depozito bedeli alınabiliyor.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.
Kiracıya depozito iadesi nasıl yapılır?
Ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen;
-evin demirbaşlarına zarar verilmesi,
-yönetim giderlerine katılmama,
-apartman aidatının ödenmemesi,
-kira borcunun olması gibi belirtilen durumların tespit edilmesi halinde, kiracı depozitosunu geri alamıyor.
Fakat yukarıdaki belirtilenler dışında bir sorun yaşanmadıysa kiralama süresinin son bulması halinde, depozito bedelinin kiracıya geri ödenmesi gerekiyor.Depozitosunu ev sahibinden alamayan kiracılar hukuki yollara başvurabiliyor.
Kiraya zam nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com