17 / 05 / 2024

Depozito nasıl belirlenir?

 Depozito nasıl belirlenir?

Kiracının taşınma durumunda borç bırakması yada taşınmaza zarar vermesi ihtimalleri göz önünde bulundurularak dеpozito alınıyor.Peki depozito nasıl belirlenir?İşte depozitonun belirlenmesine ilişkin bilgiler..


Depozito nasıl belirlenir?

Depozito, kiralık daire, kiralık dükkan, kiralık ev veya bir işyeri kiralandığında, söz konusu gayrimenkulü ve demirbaşlarını temiz ve bakımlı kullanacağına, zarar vermeyeceğine daire verilen sözün bir teminatı olarak karşımıza çıkıyor.


Depozito, gayrimenkul kiralamalarında yapılan sözleşme sırasında ve ileride yaşanabilecek zararlara karşı teminat olarak ev sahibine ödeniyor. Vadeli hesaba yatırılması gereken depozito bedeli için, mal sahibinin izni olmadan çekilmemesi koşulu isteniyor. 


Depozito ile ilgili hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında 342. maddede düzenleniyor.Madde 342'e göre konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.


Buna göre kira bedeli 1000 TL olan kimseden en fazla 3000 TL depozito istenebiliyor. Bu bedelden yüksek miktarda depozito talep edilemiyor.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.


Kiralama süreci sonunda, kira yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve demirbaşlara zarar verilmemesi halinde depozitonun kiracıya iadesinin yapılası gerekiyor.


Depozito damga vergisi oranı nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com