02 / 05 / 2024

Depozito damga vergisi oranı nedir?

 Depozito damga vergisi oranı nedir?

Borçlar Kanununda depozito ile ilgili yasal esaslara yer veriliyor. Kanunen depozito bedeli 3 aylık kira bedelini geçemiyor.Peki depozito damga vergisi oranı nedir?İşte depozito damga vergisine ilişkin bilinmeyenler..


Depozito damga vergisi oranı nedir?

Borçlar Kanununda yer alan depozito ile ilgili maddelere göre, konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.


Kira bedeli yerine sayılmayan depozito bedeli kira başlangıcında vadeli hesaba yatırılıyor ve sözleşme sonunda ise, demirbaşlara zarar verilmemesi ya da kira borcunun olmaması halinde ev sahibinin onayı ile depozito bedeli kiracıya geri ödeniyor.


Depozito kira bedeli olmadığı için damga vergisine tabi tutulmuyor. Buna karşın kira bedeli damga vergisine tabi tutuluyor.2015 yılında belirlenen damga vergisi oranlarına göre kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında vergi tahsil edilmesi gerekiyor.

 

Ev sahibi depozitoyu vermezse ne olur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com