23 / 11 / 2024

Ev sahibi depozitoyu vermiyor ne yapmalıyım?

Ev sahibi depozitoyu vermiyor ne yapmalıyım?

Kira kontratında belirtilen demirbaşlara zarar verilmemesi ya da kira borcunun olmaması halinde, ev sahibi depozito iade ediyor.Peki ev sahibi depozitoyu vermiyor ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı..


Ev sahibi depozitoyu vermiyor ne yapmalıyım?

Depozito bedeli, gayrimenkul sahibinin kiracısından talep etme hakkı olan güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Bu güvence bedeli kiralama süresi boyunca meydana gelen zararların teminatı için alınıyor.


Kanunen ev sahibi kiracısından en fazla 3 aylık kira bedelini talep edebiliyor. Buna göre kira bedeli 1000 TL olan kimseden en fazla 3000 TL depozito istenebiliyor. Bu bedelden yüksek miktarda depozito talep edilemiyor.


Kiralama süresinin sonunda, herhangi bir zararın meydana gelmemesi durumunda bu bedel kiracıya teslim ediliyor. Peki ev sahibi depozitoyu vermiyor ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı..


Gayrimenkul sahipleri depozito iadesi yükümlülüğünü yerine getirmezse, kiracı kendisine dava açabiliyor. Ev sahibinin depozitoyu iade etmemesi halinde yürütülen dava örneği aşağıda yer alıyor:


YARGITAY 13.HD 

E. 2004/79 

K. 2004/8396 

T. 1.6.2004


Depozitonun Hasar Olmaması Halinde İade Edileceği 


Davacı, 2.8.2000 başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile kiracısı bulunduğu davalıya ait mecuru karşılıklı mutabakat ile tahliye ederek davalıya teslim ettiği halde davalıda bulunan 1000 dolar depozitonun iade edilmediğini, depozitonun tahsili için başlattığı icra takibine davalının itiraz ettiğini ileri sürerek itirazın iptali ile icra inkar tazminatına karar verilmesini istemiştir. 


Davalı, alınan depozitonun mecurda hasar olmaması halinde iade edileceğini oysa davacının mecurda bulunan küçük tuvaletin bir kısmını tahrip ettiğini, keşif yapıldığında durumun anlaşılacağını, ayrıca Ağustos 2000, Nisan, Eylül 2001 ve Mart 2002 ayları kiralarının 150'şer dolar eksik ödenmesi nedeniyle toplam 600 dolar kira alacağı bulunduğunu, bu alacaklarının depozitodan düşülmesi gerektiğini savunarak davanın reddini dilemiştir. 


Mahkemece, 1000 doların temerrüt tarihi itibariyle karşılığı olan 1.520.273.550.-TL. asıl alacak ve 332.397.614.-TL. faiz alacağı için itirazın iptaline, takibin devamına asıl alacak üzerinden %40 icra inkar tazminatının davalıdan alınmasına karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir. 


Davacının, davalıya ait taşınmazı 2.8.2000 başlangıç tarihli 1 yıl süreli kira sözleşmesi ile kiraladığı aylık kiranın 900 dolar olup davacı kiracının 1000 dolan teminat olarak verdiği hususu kira sözleşmesinden anlaşılmaktadır. Dava konusu taşınmazın tahliye edildiği de taraflar arasında tartışmasızdır. Davacı, davalıya ödediği depozitonun tahsili için yaptığı icra takibine vaki itirazın iptali talebiyle dava açmıştır. Davalı, savunmasında, davacının taşınmazı hasarlı olarak iade ettiğini, ayrıca tahliye etmeden önceki Ağustos 2000, Nisan, Eylül 2001, Mart 2002 ayları kiralarım 150'şer dolar eksik ödediğini bildirip hasar ve kiralardan dolayı davacının her hangi bir talepte bulunamayacağını savunmuştur. Kural olarak kiraların tam ve eksiksiz ödendiğini ispat yükü kiracıya aittir. Davacı kiracı tarafından davalıca iddia edilen aylar kiralarının ödendiğinin kanıtlanması gerekir. Yine kira sözleşmesinde taşınmazın iyi durumda yani hasarsız olarak kiracıya teslim edildiği bildirilmektedir. Davalı, küçük tuvaletin bir kısmının kırık olduğunu bildirip bunun keşfen belirlenmesini talep etmiştir. Mahkemece, davacıdan davalının iddia ettiği aylar kira bedellerini ödediğine dair belge ve delilleri sorulmalı, ayrıca keşfen dava konusu taşınmazın kırık olduğu iddia edilen küçük tuvaletin kırık olup olmadığı belirlenip bunlardan dolayı davalının bir alacağı varsa saptanıp bu miktarın davacının depozito alacağından mahsup edilerek kalan miktar olduğu takdirde bu miktar üzerinden hüküm tesisi gerekirken, yazılı şekilde davalı savunması üzerinde durulmadan eksik inceleme ile karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir. 


Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davalı yararına BOZULMASINA,01.06.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi. 

Depozito hangi durumlarda geri verilmez?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com