15 / 05 / 2024

Depozito bedeli yasal mı?

Depozito bedeli yasal mı?

Taşınmaz mal kiralamalarında, kira süresi başında ev sahibi kiracıdan depozito istenebiliyor. Peki depozito bedeli yasal mı? İşte depozito bedeline ilişkin bilinmeyenler..


Depozito bedeli yasal mı?

Ev işiyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Kira sözleşmesi kurulurken taşınmaz sahibi kiracısından güvence bedeli adı altında depozito talep edebiliyor. Alınan bu depozito, taşınmaz malda meydana gelebilecek olası zararlar için temin ediliyor.


Kiralamanın sona ermesi durumunda herhangi bir zarar yaşanmaması durumunda, depozitonun iade edilmesi gerekiyor.Peki depozito bedeli yasal mı? diyorsanız işte yanıtı..


Borçlar Kanununun 342. maddesinde "Kiracının güvence vermesi" başlığı altında açıklanan depozito bedelinde ev sahibinin hakları korunduğu gibi, kiracının hakları da korunuyor.


Ev sahipleri, kiracısından istediği miktarda depozito bedeli talep edemiyor. Kanunen göre ev sahibi, kiracısından en fazla 3 aylık kira bedelini talep edebiliyor. Depozito bedeli ile ilgili yasal dayanak şu şekilde sıralanıyor:


Borçlar Kanunu..

Kiracının güvence vermesi

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.

Son kira depozitoya sayılır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com