12 / 05 / 2024

Değer artış vergisi istisnası 2015!

 Değer artış vergisi istisnası 2015!

Gelir Vergisi Kanununa göre mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların beş yıl içinde elden çıkarılmasında değer artış vergisi ödeniyor.Peki değer artış ergisi istisnası nedir?İşte değer artış vergisi istisnası 2015..


Değer artış vergisi istisnası 2015!

Gayrimenkulün iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde elde edilen gelir için, değer artış kazancı vergisi ödenmesi gerekiyor.Değer artış vergisine ilişkin bilgilere Gelir Vergisi Kanununda da yer veriliyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor. Gayrimenkul gelir vergisi istisnası 2015, 30 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile açıklandı.


Vergi bir önceki yıl içinde elde edilen kazançlar için ödeniyor olup, 2015 yılı için  10.600 TL gelir vergisinden istisna oluyor.


Söz konusu vergiyi herkes ödemiyor. İktisap tarihinden itibaren belli bir süre içerisinde elden çıkarılan taşınmaz malların satışında elde edilen gelirin belirlenen istisna bedelinden yüksek olması halinde vergi ödeniyor.


Değer artış vergisine tabi tutulan kazançları şu şekilde sıralayabiliriz:

*Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

*Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,  

*Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 

*Voli mahalleri ve dalyanlar,


Değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com