Gelir Vergisi Hukukuna göre, kanunda belirtilen bazı mal ve hakların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor.Peki değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?İşte değer artış kazancı vergisi ödeme zamanları..
Değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?
Taşınmazlar satış işlemi gelir vergii hukukuna göre belirlenen sürenin dışında yapılıyorsa birtakım vergi hükümlülükleri bulunuyor.
Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, voli mahalleri ve dalyanlar, gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtalarının satışı işlemi yapıldığında vergi ödeniyor.
Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak tanımlanıyor ve ödenmesi gerekiyor.
Vergi yükümlüsü olunup olunmadığı, değer artış kazancı vergisi için tespit edilen istisna bedeline göre değişkenlik gösteriyor. Bu bedelin üstünde gelir elde edenler vergi yükümlüsü olurken, bu bedelin altında gelir elde edenler ise vergi yükümlüsü olmuyor.
Değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit ediliyor.
Değer artış kazancı vergisi için beyanname verilmesi gerekiyor.Beyanname, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan edilip, Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödenmesi gerekiyor.
Değer artış vergisi nasıl hesaplanır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com