Değer artış kazancının beyanının yapılıp yapılmayacağı, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmamasına bağlı oluyor.Peki değer artış kazancı nasıl beyan edilir?İşte değer artış kazancının beyanı..
Değer artış kazancının beyanı!
Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malını elden çıkaran kimselerin sorumlu olduğu vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.Vergi taşınmazın edinim tarihinden itibaren beş yıl içinde elde çıkarılan taşınmazlar için ödeniyor.
Değer artış kazancının beyan edilip edilmeyeceği elde edilen iradın istisna haddini aşmamasına bağlı oluyor.İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi durumunda yıllık beyanname veriliyor.
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2014 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup; bu tutarı aşmayanlar vergiden muaf tutuluyor.
Belirlenen bu bedelin üzerinde kazanç elde eden kimseler beyanda bulunarak vergi ödemek ile mükellef oluyor.Mükellefler, 2014 yılında elde ettikleri gelirin beyanı konusunda her türlü bilgi için hafta içi 09:00-19:00 saatleri arasında Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayabiliyor.
Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.Buna göre beyanname için son 14 gün bulunuyor.
Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenebiliyor.
Değer artış kazancı hesaplaması 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com