29 / 03 / 2024

Değer artış kazancının beyanı nasıl yapılır?

 Değer artış kazancının beyanı nasıl yapılır?

Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için beyanname verilmesi ve vergi ödemesini yapılması gerekiyor.Peki değer artış kazancı beyanı nasıl yapılır?


Değer artış kazancının beyanı nasıl yapılır?

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlatarak belirli sürede elden çıkarılması sonucundan vergilendirme yapılıyor.Bu süre 5 yıl olarak belirleniyor.5 yılda taşınmaz mallarını elden çıkaranlar vergiye tabi oluyor.


Söz konusu vergi ödemesi için ilk önce yapılması gereken şey beyanname vermek oluyor.Herkes beyanname vermiyor.Değer artış kazançları için beyanname verilip verilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Her yıl yeniden istisna tutarı belirleniyor.2015 yılı için taşınmazların elden çıkarılmasından doğan kazancın tespitinde alış bedeli ile satış bedeli arasındaki farkın 10.600 TL'si gelir vergisine tabi oluyor.


Gelir vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor.


Beyanname üzerinde hesaplanan söz konusu vergi ödemesi iki eşit taksit şeklinde yapılıyor.verginin ilk ödemeleri Mart ayında yapılırken,ikinci taksit ödemeleri Temmuz ayında yapılacak.Vergi ödemesi için verilecek olan beyanname dönemi 1 Mart itibari ile başladı.25 Mart 2015 e kadar beyanname verilebilecek.Ödemeler ise Mart ayının sonuna kadar yapılabilecek.


Değer artış kazancı vergisi 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com