19 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 8 gün!

 Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 8 gün!

Taşınmaz malını satan kişilerin ödemek ile mükellef olduğu vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Senede iki taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 8 gün bulunuyor...


Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 8 gün!

Taşınmaz mal alım-satımı sırasında doğan vergisel yükümlülükler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor.Gerçek kişilerin sahip oldukları taşınmaz malları elden çıkarmalarından doğan kazancın niteliği ve vergilendirilmesi hakkında, Gelir Vergisi Kanununda iki ayrı gelir türünde düzenlemeye yer veriliyor. 

Bunlardan ilki "ticari kazanç", diğeri ise "diğer kazanç ve iratlar" olarak karşımıza çıkıyor. Ticari kazanç olmayan gelirlerin vergilendirme esasları şu şekilde karşımıza çıkıyor;Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, taşınmaz mal ve bazı hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor. 

Söz konusu mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor.

Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" adı veriliyor. Değer artış kazancı için her sene istisna bedeli belirleniyor.

Yapılan hesaplamalara göre 2014 yılında taşınmaz satışından 10.600 TL istisnayı aşan gelirler için 2015 yılında değer artış kazancı vergisi ödenmesi gerekiyor.

Vergide öncelikle Mart ayında beyanname veriliyor.  Beyannamenin ardından yine Mart ayında verginin ilk taksit ödemesi yapılıyor.Değer artış kazancı vergisi ikinci taksit ödemeleri ise 31 Temmuz'a kadar devam ediyor.Buna göre değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 8 gün bulunuyor.

Değer artış kazancı hesaplama programı!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com