Gelir Vergisi Kanununda da yer alan esaslara göre ödenmesi gereken değer artış kazancı vergisi bulunuyor.Peki değer artış kazancı vergisi nasıl ödenir?Değer artış kazancı vergisi kaç taksit ile ödenir?
Değer artış kazancı vergisi kaç taksit ile ödenir?
Bedelli olarak satın alınan gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor.
Gayrimenkul değer artış kazancı gelir vergisi ile ilgili bazı esaslar da bulunuyor.Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,voli mahalleri ve dalyanlar, gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları gibi mal ve hakların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancına tabi tutuluyor.
Değer artış vergisi ödeyecek olanları istisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesigerekiyor. Beyanname, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname veriliyor.
Değer artış kazancı taksit şeklinde ödenebiliyor.Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödeniyor.
Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler de bulunuyor.Bunlar;
*Ödenen vergi ve harçlar
*Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,
*Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerdir.
Değer artış kazancı ticari kazanç ayrımı nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com