12 / 05 / 2024

Değer artış kazancı ticari kazanç ayrımı nasıl yapılır?

 Değer artış kazancı ticari kazanç ayrımı nasıl yapılır?

Taşınmazların elden çıkarılmalarından doğan kazanç kapsamında taşınmaz alım satım işlerinde ticari kazanç değer artış ayrımının yapılması gerekiyor.Peki değer artış kazancı ticari kazanç ayrımı nasıl yapılır?


Değer artış kazancı ticari kazanç ayrımı nasıl yapılır?

Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazanç ticari kazanç olarak tanımlanıyor. Ticari kazancı belirleyen temel unsur faaliyetin sermaye ve emekten oluşan bir organizasyona dayanması ve bu organizasyonun işlemlerindeki devamlılık oluyor.


Gayrimenkul alım satımı kazanç elde etmek için yapılıyorsa alım - satım işlemi ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor.


Değer artış kazancı ise,gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar olarak tanımlanıyor. Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.


Gayrimenkul alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendiriliyor.


Satışlar ticari bir organizasyon olarak yapılıyorsa, tek bir satış gerçekleştirilmiş dahi olsa, ticari kazanç olarak değerlendiriliyor, ticari bir organizasyon olmaksızın birden fazla satış yapılmış ise satışın hangi amaçla yapıldığının tespit edilmesi gerekiyor.


Kazanç sağlama amacıyla yapılan alım satım işlemlerinin ticari kazanç kapsamında; şahsi ihtiyaç ya da servetiN korunması amacıyla gerçekleştirilen alım-satım işlemlerinin ise değer artış kazancı kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor.


2015 değer artış kazancı!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com