Taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının vergisine tabi oluyor.Peki değer artış kazancı vergisi istisnası nedir? İşte değer artış kazancı vergisi istisnası 2015..
Değer artış kazancı vergisi istisnası 2015!
Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz mal alım-satımı sırasında vergisel yükümlülükler arasında yer alıyor. Taşınmaz mal alım satımı kazanç elde etmek için yapılıyorsa söz konusu alım satım işlemi ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor.
Taşınmaz mal alım satımında ticari bir amaç yoksa şahsi ihtiyacın karşılanması ya da servetin korunması amacıyla yapılıyorsa elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor.
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için değer artış kazancı vergisinin konusunu oluşturuyor.
Vergi için bir istisna tutarı belirleniyor. İstisna tutarının aşılması durumunda değer artış kazancı vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor.Peki değer artış kazancı vergisi istisnası nedir?
Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.
Belirlenen tutarın üstünde gelir elde eden taşınmaz sahiplerinin Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksit şeklinde vergilerini ödemeleri gerekiyor.
2015 yılı değer artış kazancı vergisinin birinci taksiti Mart ayında ödendi.İkinci taksiti ise 9 gün sonra başlıyor.
Değer artış kazancı hesaplaması 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com