20 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi ikinci taksiti ne zaman ödenir?

Değer artış kazancı vergisi ikinci taksiti ne zaman ödenir?

Değer artış kazancı vergisi için ilk taksit ödemeleri 2 Nisan'da yapıldı.Peki değer artış kazancı vergisi ikinci taksiti ne zaman ödenir?İşte değer artış kazancı vergisi 2.taksit 2015..


Değer artış kazancı vergisi ikinci taksiti ne zaman ödenir?

Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 80/1-4. maddesinde, ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar "değer artış kazancı" olarak ifade ediliyor.


Taşınmazların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisinin ödenmesi zorunlu tutuluyor.


Gayrimenkul bedelsiz olarak edinilmişse (miras, bağış vb.) bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.


Değer Artış Vergisi alınan mal ve haklar şu şekilde sıralanıyor:


-Arazi, bina,

-Maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

-Voli mahalleri ve dalyanlar,

-Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 


Değer artış vergisi kapsamına giren malların 10.600 TL olarak belirlenen istisna tutarını aşması halinde iki eşit taksit şeklinde vergilerini ödemeleri gerekiyor.


Değer artış vergisinin birinci taksiti Mart ayından ödendi. Peki değer artış kazancı vergisi ikinci taksiti ne zaman ödenir?


Değer artış vergisi ikinci taksiti Temmuz ayında ödeniyor.Mükellefler ödemelere 5 gün sonra başlayabilecek.

Değer artış kazancı istisnası 2015 hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com