19 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi için son 2 gün!

Değer artış kazancı vergisi için son 2 gün!

Satın alınan bir taşınmazın 5 yıl içerisinde satılması halinde, değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisi için son 2 gün bulunuyor..


Değer artış kazancı vergisi için son 2 gün!

Gayrimenkul satışlarında ödenen vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. Değer artış kazancı vergisini, gayrimenkullerini iktisap tarihinden itibaren beş sene içerisinde elden çıkaranlar ödüyor.


Örneğin, 2012 yılının Nisan ayında bir konut satın aldığınızı ve 2014 yılının Temmuz ayında elden çıkardığınızı düşünelim.Bu satıştan elde edilen değer artış kazancı için vergi ödemesi yapmak gerekebiliyor. Çünkü, vergi yükümlüsü olunup olunmadığı, değer artış kazancı vergisi için tespit edilen istisna tutarına göre tespit ediliyor.


Belirlenen istisna tutarının üstünde gelir elde edenler vergi yükümlüsü olurken, bu bedelin altında gelir elde edenler ise vergi ödemiyor.2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere değer artış kazancı vergisi istisna tutarı 10.600 TL olarak tespit edildi.


Bu tutarın üstünde gelir elde eden değer artış kazancı vergisinin mükellefleri vergi borcunu 2 eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Verginin 1. taksit dönemi Mart ayı olurken, değer artış vergisi 2. taksit ödeme zamanı ise Temmuz ayı olarak belirleniyor.


Buna göre geçen sene elde edilen değer artış kazançları için Mart ayında beyannameler verilip ilk taksitler ödendi. Beyanname üzerinden hesaplanan değer artış kazancı vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise 31 Temmuz tarihine kadar yapılacak.Buna göre değer artış kazancı vergisi için son 2 gün bulunuyor..

Değer artış kazancı istisnası 2015 hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com