15 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi beyanname süresi başladı!

 Değer artış kazancı vergisi beyanname süresi başladı!

Değer artış kazancı vergisi ödemekle mükellef olan kişilerin belirlenen süre içinde vergi ödemelerini yapmaları gerekiyor.2014 yılında kişilerin gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancı vergisi beyanname süresi başladı..


Değer artış kazancı vergisi beyanname süresi başladı!

Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden değer artış kazancı vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödeniyor.

Söz konusu vergi ödemesi için ilk önce beyanname verilmesi gerekiyor.Vergi için beyanname süresi 1 Mart itibarıyla başladı.Vergi ödemekle yükümlü kişilerin 25 Mart akşamına kadar beyanname vermesi gerekiyor.

Gerçek kişilerin bir bedel ödeyerek elde ettikleri taşınmazların edinim tarihinden itibaren beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergiye tabi oluyor.Beş yıl içinde elden çıakran kişiler vergi mükellefi oluyor.

Vergilendirme yapılmayan haller de bulunuyor.Bedelsiz olarak ya da veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.

Değer artış vergisine nelerin tabi olduğunu şu şekilde sıralayabiliriz:

*Voli mahalleri ve dalyanlar, 

*Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

*Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 

*Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı.

Değer artış kazancı hesaplaması 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com