15 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi beyanı ne zaman verilir?

 Değer artış kazancı vergisi beyanı ne zaman verilir?

Taşınmaz malların elden çıkarılması halinde doğan değer artış kazancı vergisi için beyanname verilmesi gerekiyor.Peki değer artış kazancı vergisi beyanı ne zaman verilir?


Değer artış kazancı vergisi beyanı ne zaman verilir?

Taşınmaz malların elden çıkarılmasından doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.Değer artış kazancı vergisi ile ilgili yasal hükümler, Gelir Vergisi Kanununda yer alıyor.


Gelir Vergisi Kanununda belirlenen mal ve hakların edinim tarihinden 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış vergisi kapsamına giriyor.


İki eşit taksit şeklinde ödenebilen vergi için ilk önce beyanda bulunulması gerekiyor.Değer artış kazancının beyan edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Gayrimenkul gelir vergisi istisnası 2015, 30 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile açıklandı.2015 yılı takvim yılı değerlerine uygulanmak üzere değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı 10.600 TL olarak tespit ediliyor.Peki değer artış kazancı vergisi beyanı ne zaman verilir?


Belirlenen istisna tutarını aşan taşınmaz sahiplerinin 25 Mart 2015 tarihine kadar beyanda bulunması gerekiyor.Buna göre 1 Mart itibari ile beyanname dönemi başladı. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.


Değer artış kazancı hesaplaması 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com