15 / 05 / 2024

Değer artış kazancı ne zaman beyan edilir?

 Değer artış kazancı ne zaman beyan edilir?

Beyanname üzerinden hesaplanan değer artış kazancı vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.vergi ödenmeden önce verilmesi gereken beyanname bulunuyor.Peki değer artış kazancı ne zaman beyan edilir?


Değer artış kazancı ne zaman beyan edilir?

İktisap tarihinden başlayarak gayrimenkullerin beş yıl içinde elden çıkarılması sonucunda elde edilen kazançlar için vergi ödeniyor.Bu vergiye değer artış kazancı vergisi adı veriliyor.

Değer artış kazancı vergisi her gayrimenkul için ödenmiyor.Vergiye tabi olanlar;Voli mahalleri ve dalyanlar, gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatıdır.

Bedelsiz yada veraset yoluyla edinilen mallar da değer artış vergisi kapsamına dahil edilmiyor.Değer artış kazancı vergisi ödenecek olan mallar için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.Peki değer artış kazancı ne zaman beyan edilir?

Vergi kapsamına giren mallar için bir sonraki sene beyan veriliyor.Örneğin 2014'te elde edilen kazançlar için 2015'te beyanname verilmesi gerekiyor.Beyan dönemi 1 Mart-25 Mart arası oluyor.Buna göre beyan dönemi 1 Mart itibarıyla başladı.25 Mart 2015 akşamına kadar beyanname verilebiliyor.

İki eşit taksit şeklinde ödenebilen verginin ilk taksit Mart ayında ödenirken ikinci taksit ödemeleri Temmuz ayında yapılacak.

Değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlü gerçek kişiler gelir vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden otomatik olarak yapılabiliyor.

Değer artış kazancı hesaplaması 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com