Gelir Vergisi Kanun kapsamında taşınmazların iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç için beyan verilmesi gerekiyor.Peki değer artış kazancı beyannamesi ne zaman verilir?
Değer artış kazancı beyannamesi ne zaman verilir?
gelir Vergisi Kanun kapsamında taşınmazların iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılması halinde değer artış vergisi ödenmesi gerekiyor.Söz konusu vergi ödenmeden önce beyanname veriliyor.
Taşınmaz malın edinim tarihinden başlayarak 5 yıl içinde elden çıkarılan söz konusu taşınmazdan elde edilen gelir için vergi ödeniyor.Beyanname verilip verilmeyeceği ise elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.
Elde edilen değer artış kazancı, açıklanan istisna sınırını aşıyorsa, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinin verilmesi gerekiyor
Beyanname üzerinden hesaplanan değer artış kazancı vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.
Her sene yeniden belirlenen değer artış kazancı istisna tutarı 2015 için de belirlendi.Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 10.600 TL olarak tespit edildi.
Gelir vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak da yapılabiliyor.
Arsa değer artış kazancı vergisi nasıl hesaplanır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com