15 / 05 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi 2015 ne zaman verilir?

 Değer artış kazancı beyannamesi 2015 ne zaman verilir?

Değer artış kazançlarının beyannamesinin verilip verilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.Peki değer artış kazancı beyannamesi 2015 ne zaman verilir?


Değer artış kazancı beyannamesi 2015 ne zaman verilir?

Değer artış kazancı vergisine ilişkin bilgiler,Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer alıyor.Gelir Vergisi Kanunu kapsamında değer artış vergisine tabi tutulan kazançlar; Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, Voli mahalleri ve dalyanlar, Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları olarak tanımlanıyor.


Kanunda bahsedilen taşınmaz malların ilk 5 sene içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artış vergisi ödeniyor.Bu vergi, taşınmazın elden çıkarıldığı tarihi takip eden senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi ödemesi için öncelikle beyanname verilemesi gerekiyor. Peki, değer artış kazancı beyannamesi 2015 ne zaman verilir?


Taşınmazların elden çıkarılmasından doğan kazancın tespitinde alış bedeli ile satış bedeli arasındaki farkın 2015 yılı için  10.600 TL'si gelir vergisinden istisna oluyor.


Değer artış kazançlarının beyan edilip edilmeyeceği elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Beyanname dönemi Mart ayının başı itibari ile başlamıştı.vergi mükellefi olan vatandaşların beyanname vermesi için son 8 günü bulunuyor.

Değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com