11 / 05 / 2024

Değer artış kazancı beyanname örneği!

 Değer artış kazancı beyanname örneği!

Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.Peki değer artış kazancı nasıl beyan edilir?İşte değer artış kazancı beyanname örneği..


Değer artış kazancı beyanname örneği!

Değer artış kazancı vergisi ile ilgili yasal hükümler, Gelir Vergisi Kanununda açıklanıyor.Kanuna göre bazı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar değer artış vergisine tabi tutuluyor. 


Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,voli mahalleri ve dalyanlar, gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları gibi belirtilen mal ve hakların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı vergisinin konusunu oluşturuyor.


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. 


Beyanname verildikten sonra üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.


Gelir vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor.


Değer artış kazancı ödeyenler, gayrimenkulünü beş sene içinde elden çıkaranlar oluyor.Fakat, bedelsiz olarak ya da veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.

 

Değer artış vergisi istisnası 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com