Gelir Vergisi Kanununa göre taşınmazların beş yıl içerisinde elden çıkarılmalarından doğan kazanç vergilendiriliyor.Peki değer artış kazancı beyanı ne zaman verilir?İşte değer artış kazancı beyan süresi..
Değer artış kazancı beyanı ne zaman?
Mesken,işyeri ve benzeri taşınmazlar için ödenmesi gereken vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.Değer artış vergisi kapsamında gayrimenkullerin elden çıkarmalarından doğan kazanç vergilendiriliyor.Söz konusu vergi bütün elden çıkarılan taşınmazlar için ödenmiyor.Taşınmaz malını ilk 5 sene içerisinde elden çıkaran kimseler değer artış vergisi mükellefi oluyor.
Gelir Vergisi Kanununda gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olarak tanımlanmış, hangi tür kazanç ve iratların gelire dahil olduğuna ve gelirin nelerden oluştuğuna yer veriliyor Söz konusu kazanç ve iratlar aşağıdaki gibidir:
*Ticari kazançlar,
*Zirai kazançlar,
*Ücretler,
*Serbest meslek kazançları,
*Gayrimenkul sermaye iratları,
*Menkul sermaye iratları,
*Diğer kazanç ve iratlar.
Bu gelir türlerinin elden çıkarılması durumunda elde edilen kazançlar vergilendiriliyor.Ancak vergilendirme yapılırken istisna tutarı önemli oluyor.2015 yılı takvimine göre istisna tutarı, 10.600 TL olarak belirleniyor.Bu tutarı aşan kişilerin beyanda bulunması ve vergi ödemesini yapması gerekiyor.Peki değer artış kazancı beyanı ne zaman?
Değer artış kazancı yıllık beyanı, Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar verilebiliyor.Buna göre beyan süresi için son 11 gün bulunuyor.
Vergi beyan edecek olan mükellefler,Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayarak 2014 yılında elde ettikleri gelirin beyanı konusunda her türlü bilgi için hafta içi 09:00-19:00 saatleri arasında bilgi alabiliyor.
Değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com