15 / 05 / 2024

Değer artış kazancı beyanı en son ne zaman verilir?

 Değer artış kazancı beyanı en son ne zaman verilir?

Bazı mal ve hakların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından dolayı belirlenen zamanda beyanname verilmesi ve vergi ödemesinin yapılması gerekiyor.Peki değer artış kazancı beyanı en son ne zaman verilir?


Değer artış kazancı beyanı en son ne zaman verilir?

Gelir Vergisi Kanununa göre belirlenen mal ve hakların edinim tarihinden 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı vergisini oluşturuyor.

Aşağıda belirtilen mal ve hakların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı vergisinin konusunu oluşturuyor.

-Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

-Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,

-Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, 

- Voli mahalleri ve dalyanlar.

Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı olup, istisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor.peki değer artış kazancı beyanı en son ne zaman verilir?

Taşınmazların elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2014 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor.istisna sınırını aşması durumunda elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verilmesi gerekiyor.Buna göre beyanname için son 14 gün bulunuyor.

Vergi ödemeleri ise Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor.

Değer artış kazancı nasıl vergilendirilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com