15 / 05 / 2024

Değer artış kazancı 2015 ne zaman beyan edilir?

 Değer artış kazancı 2015 ne zaman beyan edilir?

Ev sahiplerinin, satın aldıkları taşınmazı 5 yıl içinde elden çıkarmaları halinde, oluşan değer artış kazancı için beyanname vermeleri gerekiyor.Peki değer artış kazancı 2015 ne zaman beyan edilir?


Değer artış kazancı 2015 ne zaman beyan edilir?

Taşınmaz mallarını elden çıkaran kişilerin ödemekle sorumlu olduğu vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Değer artış kazancı vergisi taşınmazların edinim tarihinden itibaren beş yıl içinde elden çıkaran kişilerin elde ettikleri kazanç için ödeniyor.


Gelir Vergisi Kanunu gereğince iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen kazancın vergisi ödeniyor.Söz konusu vergi için beyan verilmesi gerekiyor.


Değer artış vergisinin beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen kazancın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.Peki değer artış kazancı 2015 ne zaman beyan edilir?


Taşınmazın elden çıkarılması halinde elde edilen değer artış kazancının açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar beyanname verilebiliyor. 


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.Buna göre Mart'ın 1'i itibari ile değe artış vergi ödemeleri başladı.İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.


Ödenecek olan vergi için her sene  istisna bedeli belirleniyor.Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununda yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Değer artış kazancı hesaplaması 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com