15 / 05 / 2024

Değer artış kazancı 2015 nasıl beyan edilir?

Değer artış kazancı 2015 nasıl beyan edilir?

Değer artış kazancı vergisi kapsamında, iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen kazanç için beyanname verilmesi gerekiyor.Peki değer artış kazancı 2015 nasıl beyan edilir?


Değer artış kazancı 2015 nasıl beyan edilir?

Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisi Gelir Vergisi Kanununda belirlenen mal ve hakların edinim tarihinden 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar oluşturuyor.


Taşınmazların elden çıkarılmasından doğan kazancın tespitinde alış bedeli ile satış bedeli arasındaki farkın 2015 yılı için  10.600 TL'si gelir vergisinden müstesna oluyor.Peki değer artış kazancı 2015 nasıl beyan edilir?


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Beyanname, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan ediliyor.Buna göre beyanname vermek için son 15 gün bulunuyor.


Mükellefler, 2014 yılında elde ettikleri gelirin beyanı konusunda her türlü bilgi için hafta içi 09:00-19:00 saatleri arasında Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayıp bilgi alabiliyor.


Değer artış kazancı hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor.

Değer artış kazancı hesaplaması 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com