03 / 05 / 2024

Apartman aidat toplama usulü nedir?

Apartman aidat toplama usulü nedir?

Apartmanın ortak alanların bakımı, temizliği ve günlük hizmetlerin karşılığı olarak kat maliklerinin belirlenen aidat bedellerini ödemeleri gerekiyor.Peki apartman aidat toplama usulü nedir?


Apartman aidat toplama usulü nedir?

Apartman aidatının apartmandaki ortak alanlarda yapılan harcamalar için ödenmesi gerekiyor. at maliklerinin tümü “kapıcı, bahçıvan, kaloriferci, bekçi, teknisyen gibi personel giderlerine” eşit olarak katılmakla sorumlu oluyor.


Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor ve icra takibi yapılabiliyor.


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 5 hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle mükellef oluyor.


Kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere neden olanlara rücu hakları bulunuyor.Peki "apartman aidat toplama usulü nedir?" diyorsanız işte yanıtı..


Kat Mülkiyeti Kanununa göre yöneticinin aidatları nasıl toplaması gerektiği açıklanmıyor. Apartman aidatı makbuz karşılığında elden tahsil edilebiliyor.


Ancak bağımsız bölüm sayısının fazla olması durumunda, aidatı elden almak zaman zaman problem yaratabiliyor. Bu sebeple apartman yöneticileri, online kredi kartı ile tahsilat sistemi olan sistemleri de kullanabiliyor. 

Apartman aidatı kuralları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com