03 / 05 / 2024

Apartman aidatını ödemeyenlere yapılacak işlemler!

Apartman aidatını ödemeyenlere yapılacak işlemler!

Apartmanın ortak giderleri için kat maliklerinden toplanan paraya aidat adı veriliyor. Kimi zaman apartmanlarda malikler aidat ödemekten kaçınabiliyor. Peki apartman aidatını ödemeyenlere yapılacak işlemler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Apartman aidatını ödemeyenlere yapılacak işlemler!

Apartmanın ortak giderleri için kat maliklerinden toplanan paraya aidat adı veriliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman aidatı ile ilgili hususlara yer veriliyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, apartmandaki kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; apartmanın sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ise arsa payları oranında katılım sağlaması gerekiyor. 


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor. 


Peki apartman aidatını ödemeyenlere yapılacak işlemler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Kat maliki aidat borcunu ödemediği takdirde, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel esaslara göre dava açılıp, icra takibi yapılabiliyor. 


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş oranında gecikme tazminatı ödemekle mükellef oluyor.

Aidat ödemeyen kiracıya ihtar örneği!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com