03 / 05 / 2024

Apartman aidatını ödemezsem ne olur?

 Apartman aidatını ödemezsem ne olur?

Apartmanda sunulan güvenlik, temizlik ve kapıcı gibi günlük hizmetlere karşılık olarak aidat toplanması gerekiyor. Peki "Apartman aidatını ödemezsem ne olur?" diyorsanız işte yanıtı..


Apartman aidatını ödemezsem ne olur?

apartmanın ortak giderleri için kat maliklerinden talep edilen para apartman aidatı olarak karşımız açıkıyor.Ortak gider olan aidatlar kat maliklerince karşılanıyor.Kat maliklerinin tümü “kapıcı, bahçıvan, kaloriferci, bekçi, teknisyen gibi personel giderlerine” eşit olarak katılmakla yükümlü sayılıyor.


Kat maliki, Kat Mülkiyeti Kanunu madde 20 uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumlu olmuş oluyor.


Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmak gerekiyor.Peki "Apartman aidatını ödemezsem ne olur?" diyorsanız işte yanıtı..


Ortak gider ve avansı gününde ödemeyenler için öncelikle aylık yüzde 5 oranında gecikme tazminatı uygulanıyor.BU ödemeyi de yapmayan kat malikleri,Kat Mülkiyeti Kanunu madde 20'de yer alan açıklamalara göre dava açılabiliyor ve icra takibi yapılabiliyor.

Apartman aidat toplama usulü nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com