Orman vasfını kaybetmiş hazine arazileri olan 2b arazi satışı rayiç bedelleri üzerinden gerçekleşiyor. Peki 2b arazi rayiç bedelleri nasıl belirlenir?
2b arazi rayiç bedelleri nasıl belirlenir?
Sahipsiz ve içinde hiçbir şey olmayan arazilere orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere 2B arazi adı veriliyor.
473 bin hektarlık alanı kaplayan bu araziler üzerinde, su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış bulunan 400 bin civarında yapı bulunuyor. 2b arazilerin %80'i, Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek şehirlerde bulunuyor. Büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor.
2b araziler için başvurular deftarlıklara ve mal müdürlüklerine yapılabiliyor.2b arazi satışı rayiç bedelleri üzerinden gerçekleşiyor.Peki 2b arazi rayiç bedelleri nasıl belirlenir?
2B arazi rayiç bedelleri; il tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, emlakçılar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmazların satış bedelleri dikkate alınarak parsel bazında belirleniyor. 2b arazileri sorgulamasını www.milliemlak.gov.tr adresinden yapılabiliyor.
Sorgulama için T.C Kimlik numarası, vergi numarası, ev ya da iş cep telefonu numarası, başvuru tarihi alanlarını doldurmak yeterli oluyor.
Sorgulama sonucu çıkan metrekare değeri taşınmaz rayiç metrekare değeri oluyor.Bu tutar ödenmesi gereken tutar olmuyor.Taşınmaz tarımsal amaçlı kullanılıyor ise %50 indirim yapılıyor.Taşınmaz tarımsal amaç dışı kullanılıyor ise %30 indirim yapılıyor. Ayrıca taşınmaz için ödenen ecrimisil bedelleri, başvuru bedeli de mahsup ediliyor.
2b arazi satışı nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com