23 / 11 / 2024

2b arazi satışı nasıl olur?

2b arazi satışı nasıl olur?

Orman vasfını kaybetmiş kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan arsalar 2b arazi olarak karşımıza çıkıyor.Peki 2b arazi satışı nasıl olur?İşte 2b arazi satışı 2015..


2b arazi satışı nasıl olur?

2b kavramı 6831 sayılı orman kanununun, değişik 2. Maddesinin birinci fıkrasının (B) Bendine göre devlet hazinesine ait olan ve orman sınırları dışına çıkartılmış veya çıkartılacak olan bölgelerin tanımı olarak karşımıza çıkıyor.


Orman arazisi kapsamında bulunan arazilerin 2B kapsamına alınması veya çıkartılması için yetkili olan kurumlar, arazinin bulunduğu ilçedeki malmüdürlükleri oluyor.


2b araziler Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde bulunuyor. Bu arazilerin büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor. Bu alanlar üzerinde su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı bulunuyor. Peki 2b arazi satışı nasıl olur?


2b arazilerin satışı, orman köylüsü dışındaki üçüncü şahıslara Anayasanın 169. ve 170. maddeleri gereği yasaklanıyor. 


Bu taşınmazların 31/12/2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilecek kişilerden bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de hak sahibi sayılıyor.  


Bu hak sahipleri de güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren 8 ay içinde idareye başvurarak, bu taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını istenebiliyor. Hak sahiplerine satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı 6 içinde sonuçlanıyor.

2b arazileri için kimler başvurabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com