Şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali için veraset ve intikal vergisi ödeniyor.Peki veraset ve intikal vergisi ödenmezse ne olur?
Veraset ve intikal vergisi ödenmezse ne olur?
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince; Bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali durumunda veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekiyor.
Ayrıca, bir malın karşılıksız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali durumunda ds veraset ve intikal vergisi ödeniyor.
Vergi için öncelikle belirlenen süreler içerisinde beyanname verilmesi gerekiyor.Beyannameler;6 ncı maddenin (a) ve (b) fıkralarına giren hallerde vergi dairelerine, (c) fıkrasına giren hallerde Maliye Vekaletine veriliyor.
Yabancı memleketlerde bulunan mükellefler beyannamelerini Türkiye konsolosluklarına veriyor. Beyannamenin her mükellef için ayrı ayrı veya müştereken verilmesi caiz oluyor.
Vergiler beyannamenin verildiği vergi dairesine ödenebileceği gibi, vergi tahsiline yetkili bankaların şubelerine de ödenebiliyor.
Ayrıca, veraset ve intikal vergisinin yurt dışından posta havalesi ile gönderilebiliyor.
Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren 3 senede ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Buna göre 2015 yılına ait veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri devam ediyor.Peki veraset ve intikal vergisi ödenmezse ne olur?
Veraset ve intikal vergisinde gecikme var ise gecikme cezası alınıyor, ödenmez ise de cezai yaptırımlar söz konusu oluyor.
Veraset ve intikal vergisi dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com