Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre vergiden kimi gerçek ve tüzel kişiler muaf tutuluyor. Peki veraset ve intikal vergisinden kimler muaftır?İşte veraset ve intikal vergisi muafiyet sınırı 2015..
Veraset ve intikal vergisi muafiyet sınırı 2015!
Veraset ve intikal vergisi ile ilgili yasal esaslar, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanuna göre veraset ve intikal vergisi; bir kişinin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin reddedilmemesi yani kabul edilmesi sonucunda devlete ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor.
Veraset ve intikal vergisi hesaplamaları için her sene istisna bedeli belirleniyor.Vergi hesaplamaları aşağıdaki birkaç nokta göz önünde bulundurularak yapılıyor:
- Yasal mirasçıların, miras üzerindeki paylarının net bir şekilde belirlenmesi,
- Belirlenen paylar üzerinden istisnai tutarın düşülmesi,
- Ortaya çıkan tutar üzerinden mevzuatta belirtilen oranların hesaplanması.
Veraset ve intikal vergisinin tahakkukundan itibaren 3 yılda ve iki eşit taksitte ödeniyor.Kanunen, iki eşit taksit halinde ödenebilen vergi, Mayıs ve Kasım aylarında ödeniyor.Peki veraset ve intikal vergisi muafiyet sınırı nedir?
Veraset ve intikal vergisi muafiyeti sınırı, 46 seri nolu Veraset ve intikal vergisi kanunu genel tebliği, 30 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.
2014 yılı için yeniden değerleme oranı % 10,11 (on virgül onbir) olarak tespit edilmiş ve 441 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği(2) ile ilan edilmiş bulunmaktadır.
Buna göre, 1/1/2015 tarihinden itibaren 7338 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan istisna tutarları;
-Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 161.097 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 322.392 TL),
-İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 3.711 TL,
-Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde 3.711 TL, olarak dikkate alınacaktır.
7338 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinde yer alan vergi tarifesi matrah dilim tutarları yukarıda belirtilen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle tespit edilmiştir. Bu nedenle, 1/1/2015 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız surette meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır.
Veraset intikal vergisi nasıl hesaplanır 2015?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com