Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu hükümlerine göre veraset ve intikal vergisi, bir kimsenin ölümünden sonra geriye bıraktığı gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda devlete ödeniyor.Peki veraset ve intikal vergisi nasıl hesaplanır?İşte veraset ve intikal vergisi hesaplama..
Veraset ve intikal vergisi hesaplama!
Bir bedel ödenmeden kabul edilen mallar için veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor. Söz konusu bedelsiz mal edimlerine, veraset yoluyla mal intikalleri, şans oyunları ve çekilişlerden kazanılan mallar ve bağış yoluyla elde edilen mallar giriyor.
Miras yoluyla elde edilen mallarda veraset ve intikal vergisi hesaplaması için öncelikle mirasçıya düşen pay belirleniyor. Daha sonra her paydan istisna tutarı adı altında bir bedel düşülüyor. Kalan miktarın vergisi de mevzuatta belirtilen oranlara göre hesaplanıyor.
Veraset ve intikal vergisi oranları her sene değişiklik gösterebiliyor.2015 yılı oranlarına göre için veraset ve intikal vergisi oranları şu şekilde açıklanıyor:
1/1/2015 tarihinden itibaren 7338 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan istisna tutarları;
*Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 161.097 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 322.392 TL),
*İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 3.711 TL,
*Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde 3.711 TL olarak dikkate alınacaktır.
Veraset ve intikal vergisi 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenecek ikramiyeler ile şans oyunları dolayısıyla dağıtılacak ikramiyelerden kesilen vergiler beyanname verme süresi içinde ödeniyor.
Veraset ve intikal vergisi için gerekli evraklar!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com