Veraset ve intikal vergisi mükelleflerinin vergi ödemelerinden önce beyanname vermeleri gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi hallerde verilir?
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi hallerde verilir?
Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan kişilere ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların; ölüm, bağış (hibe) ya da herhangi bir şekilde karşılıksız olarak bir kişinin mülkiyetinden diğer bir kişinin mülkiyetine geçmesi Veraset ve İntikal Vergisinin konusunu oluşturuyor.
Veraset ve intikal vergisi yükümlülerinin vergi kapsamında beyanda bulunmaları gerekiyor.Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;
Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;
Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine verilmesi gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi hallerde verilir?
Veraset yolu ile meydana gelen intikallerde intikal eden malların değerleri toplamı istisna haddi altında kalsa da beyanname verilmesi zorunlu tutuluyor.
Diğer suretle meydana gelen ve değerleri toplamı istisna hadlerinin altında kalan ivazsız intikaller için beyanname verilmesine gerek duyulmuyor.
Beyannameler vergi dairelerine veriliyor.Yabancı memleketlerde bulunan mükellefler beyannamelerini Türkiye konsolosluklarına veriyor.
Beyannamenin her mükellef için ayrı ayrı veya müştereken verilmesi caiz oluyor.
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com