Tapuda yapılacak işlemler arasında hisseli tapu işlemleri de bulunuyor.Peki hisseli tapu nedir?Hisseli tapu işlemleri nasıl yapılır?İşte hisseli tapuyla ilgili bilinmeyenler..
Hisseli tapu nedir?
Hisseli tapu, birden fazla kimsenin bir taşınmaz üzerindeki sahiplik durumunu gösteren tapu olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapu, miras yoluyla edinilebileceği gibi, hisseli olarak satın alma işleminin yapılması halinde de söz konusu olabiliyor.
Hisseli tapularda taşınmazın sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu taşınmazın kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ancak kişilerin dikkat etmesi gereken konu ise; hisseli tapularda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtilmiş olması oluyor.
Hisseli tapu belgesinde taşınmazın hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu senetleri sadece taşınmaz ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge oluyor, kimin hangi bölgenin sahibi olduğunu belirlenmiyor.
Bu nedenle genel olarak hisseli tapu sahipleri arasında arazi anlaşmazlıkları yaygın olarak yaşanıyor. Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor. Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor.
Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında taşınmazın hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye rızai taksim sözleşmesi adı veriliyor. Ancak taşınmaz hissedarlarının kendi arasında yaptığı rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansıyan herhangi bir resmi özelliği bulunmuyor.
Taşınmaz sahiplerinden herhangi biri, taşınmazın satılması için izalei şuyu davası da açabiliyor.
Hisseli tapu hesaplama 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com