03 / 05 / 2024

Değer artış vergisini kim öder?

 Değer artış vergisini kim öder?

Gayrimenkullerin beş yıl içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor.Peki değer artış vergisini kim öder?İşte değer artış vergisi ödemesi ile ilgili bilinmeyenler..


Değer artış vergisini kim öder?

Gelir vergisi olarakta nitelendirilen değer artış vergisi; bedelli olarak edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar olarak ifade ediliyor.


Değer artış vergisine beş yıl içinde elden çıkarılan;arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, voli mahalleri ve dalyanlar, gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları tabi tutuluyor. 


Taşınmaz alım satım işinin devamlı yapılması halinde elde edilen gelir değer artış vergisi olarak değil ticari kazanç olarak vergilendiriliyor.


Değer artışı vergisinin yükümlüsü, gayrimenkulünü elden çıkaran herkes olmuyor. Bu hususta bazı şartlar ele alınıyor.Gerçek kişilerin ödedikleri bir bedel karşılığında edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş sene içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı kapsamında gelir vergisine tabi tutuluyor.Bu nedenle vergiden yükümlü kişiler taşınmazı beş yıl içinde elinde çıkaranlar oluyor.


Bedelsiz olarak ya da miras yoluyla edinilen taşınmazların elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlara vergilendirme yapılamıyor.


Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com