23 / 11 / 2024

Gayrimenkul değer artışı kazancı vergisi 2015!

 Gayrimenkul değer artışı kazancı vergisi 2015!

Gayrimenkullerin beş sene içerinde satılması durumunda ödenen vergiye değer artış vergisi adı veriliyor.Bu vergi için istisna bedeli belirleniyor.Peki,gayrimenkul değer artışı kazancı vergisi 2015 ne kadar?


Gayrimenkul değer artışı kazancı vergisi 2015!

Bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve safi tutarı olarak tanımlanmış, hangi tür kazanç ve iratların gelire dahil olduğuna ve gelirin nelerden oluştuğuna Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer veriliyor.


1. Ticari kazançlar, 

2. Zirai kazançlar, 

3. Ücretler, 

4. Serbest meslek kazançları, 

5. Gayrimenkul sermaye iratları, 

6. Menkul sermaye iratları, 

7. Diğer kazanç ve iratlar. 


Bir gelirin vergiye tabi olabilmesi için kanunda yer alan kazanç türlerinin içine girmesi gerekiyor.


Aynı zamanda Gelir Vergisi Kanunu gereğince; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Gayrimenkul değer artışı kazancı vergisi 2015!

Her sene vergi yeniden belirlenen istisna bedeli bu yılda belirlendi.2015 yılı tarifesine göre; Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Belirlenen bedelden yüksek gelir elde eden kimselerin beyanname vererek, vergilerin ödemeleri gerekiyor.



Değer artış kazancı vergi ne zaman ödenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com