29 / 03 / 2024

TOKİ her yıl dar gelirliler için 60 bin konut üretecek!

TOKİ her yıl dar gelirliler için 60 bin konut üretecek!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan katıldığı özel bir televizyon programında, çözüm süreci ile konut taleplerini arttığını, idarenin sosyal devletin en önemli yansıması olduğunu söyledi.


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan katıldığı özel bir televizyon programında, çözüm süreci ile konut taleplerini arttığını, idarenin sosyal devletin en önemli yansıması olduğunu söyledi. Turan, yeni dönem hedeflerini, idarenin amacını ve birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu.


Toplu Konut İdaresi’nin kuruluş amacının konuta erişmekte zorlanan dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak olduğunu belirten Turan “Bunu yapmak için kurulan bir idaredir.  İlk kurulduğu yıllarda, 1984-2002 yılları arasında bu fonksiyonu tam icra edememiş. 18 yılda sadece 43 bin konut icra etmiş. Fakat 58. Hükümetle 2002 yılından başlayan süreçle 2015 yılına gelindiğinde idare bugüne kadar 670 bine yakın vatandaşımızı konut sahibi yaptı “dedi. 


2023 hedeflerini yukarı revize ettikleri söyleyen Turan şunları kaydetti: “İdaremizin genel perspektifi 2002 yılı baz alınarak, 2023 hedefi olarak 1 milyon konut hedefimiz vardı. Sayın Başbakanı’mızın üç ay önce biz talimatları oldu. Hedeflerimizi sayısal anlamda yukarı revize etmemizi istedi. Bugün baktığımızda önümüzde ki 8-9 yıllık süreçte dar gelirli ve orta gelirli vatandaşlarımıza yani konut almakta zorlanan vatandaşlarımıza 550 bin konut inşa edeceğiz. Bu şu demek, önümüzdeki süreçte 2023 yılına gelindiğinde Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızın 5,5 ile 6 milyon vatandaşımız Toplu Konut İdaresinin yapmış olduğu binalarda yaşayacak.  Bu bizi heyecanlandıran ve motive eden bir şey”.


Sosyal devletin yanması

Bizim öncelikle hedefimiz başta emekli vatandaşlarımız olmak üzere dar gelirli ve bugüne kadar hiç konut sahibi olmamış, konut almakta zorlanan vatandaşlarımızı konut sahibi yapmak olduğunu belirten  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan şunları kaydetti:  "Sosyal devletin en önemli yansıması vatandaşın barınma ihtiyacını karşılamasıdır. Ben bir yıldır idarenin başındayım. İdareyi şöyle tanımlıyorum; sosyal devletin en önemli yansıması bu idaredir. Vatandaşlar için gerçekten dost eli bir kuruluş".


Her yıl 60 bin yeni konut

Türkiye'de yeni bir evrenin başladığını söyleyen Turan buna göre birimlerini revize ettiklerini ve yapılandırdıkları belirtti. Turan şöyle devam etti: "Konut hedefimizi 550 bine revize ettik. Bu şu demek yılda 60 bin konut üreteceğiz. Bu 60 bin konutun altını çizerek söylüyorum yüzde doksan ve 95 alt gelir grubu ve orta gelir grubu vatandaşlarımız içindir.  Her yıl bu konutları, belki de hiç konut sahibi olamayacak vatandaşlarımıza sunacağız".


Yeni dönem konsepti: Yatay Mimari

Turan "Yeni dönemde konseptimiz yatay mimaridir " dedi ve şunları kaydetti:  "Bizim şehirlerimiz yatay şehirlerdir. Şehirlerle alakalı standardımız şu; hiçbir şehirde en yüksek bina Toplu Konut İdaresi’nin binaları olmayacak. 6-7 aydır sahada imal edilen bütün projelerimiz çok farklı mimari şekilde, yöresel mimaride, yöresel taşların da kullanıldığı projeler".  Bunları zaten yaptıklarını belirten TOKİ Başkanı "İlk örneğini Nevşehir Ürgüp’te iki hafta önce 923 konutluk tamamı taş kaplama olan projemizin vatandaşlara tesliminde de bulunduk" dedi.


En sağlam binalar TOKİ'den

Toplu Konut İdaresi’nin hemen hemen yaptığı bütün evlerin asansörlü olduğunu söyleyen Turan "Yasa zaten şuanda üç katın üzerindeki konutlarda asansörü zorunlu kılıyor" dedi. Kalitede yeni bir evreye geçtiklerini belirten Turan şöyle konuştu: "İddialı bir şey söylüyorum, Toplu Konut binaları geçmişte de bugün de yapılan en sağlam binalardır. Kalite noktasında Toplu Konut İdaresi başka bir evreye geçmiştir.  Artık dış cephesinden, içerdeki malzemesine, ince işçiliğine kadar farklı bir disiplin içerisindeyiz". Kendi gelirini kendi üreten bir yapı Onlarca ülkeden, gelişmekte olan ülkelerden yöneticilerin kendileri ile görüşmeye geldiğini dile getiren Turan şöyle devam etti: "Biz yılda 50 bin 60 bin konut yaptığımızı söylediğimizde gerçekten bunu nasıl yaptığımızı sorguluyorlar. Daha önemlisi biz direk kamudan gelir almıyoruz. Kendi gelirini kendi üreten bir yapı var. Böyle bir kuruluşu kurmak için nasıl başardınız sorusunu anlatıyoruz. Fakat yerlerine dönüp hemen böyle bir sistem kuramıyorlar".

Çözüm süreci ile konut talebi arttı

Doğu ve Güneydoğu bölgesini 4-5 vilayet hariç gezdiğini belirten M. Ergün Turan şunları kaydetti: "Çözüm sürecinin etkisi bölgede gerçekten gözükmekte. Çünkü insanlar doğdukları yerlerde yaşamak istiyorlar. Bize şuan en çok talep gelen yerler; Batman, Diyarbakır, Urfa, Erzurum, Kars dolayısıyla bize buralardan çok büyük çapta talep geliyor. Çözüm süreci ile dolaylı etkileşimimiz var. Çözüm süreci konuta talebi artıyor. Bizde orda konut inşa ediyoruz. İnşallah çok güzel şehirler kurulacak.  Şuanda Diyarbakır, Mardin, Urfa’da çalıştığımız bütün projeler yöresel mimari ile çalıştığımız çok farklı TOKİ projeleridir".



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri