TOKİ Başkanı Ömer Bulut yaptığı açıklamada, 67 şehirde, 140 projeyle yürütülecek olan 50 bin yeni sosyal konut hamlesine 10 bin 820 başvuru geldiğini söyledi.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen günlerde açıkladığı, 67 şehirde, 140 projeyle yürütülecek olan 50 bin yeni sosyal konut hamlesinin ayrıntılarını paylaştı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, 6 Mart 2019 tarihi itibarıyla talep toplanmaya başlandıklarını belirten Bulut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun süredir ısrarla kültüre, tarihe, insana ve tabiata uygun bir şehircilik vurgusu yaptığını dile getirdi.
Bu talimat doğrultusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalara başladıklarını söyleyen Bulut, vatandaştan gelen talepler ve bizzat yerinde yapmış oldukları tespitler ile konut açığı olan yerleri belirlediklerini belirtti.
Projelerin hazırlanması sürecinin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin de etkisiyle arsa tahsislerinde ve planlama aşamasını tamamladıklarını dile getiren Bulut, bu yeni projelerin insanları tabiatla daha çok buluşturan, aile, komşuluk ve mahalle kültürünü yaşatacak ve yardımlaşmayı canlı tutacak, az katlı yatay mimariyi esas alan konutlar olarak inşa edileceğini belirtti.
Ayrıca doğal afetlere dayanıklı, çağdaş yaşamla uyumlu, sosyal donatıları bulunan, altyapısı, üst yapısı ve cepheleri ile mevcut kent dokusuyla bütünleşen yani çevreye uyumlu projeler olacağını söyleyen Bulut, projelerde önem ve öncelik verdikleri konulardan bir tanesinin de mutlaka binaların az katlı olması olduğunu dile getirdi.
''Yüzde 64'ü 2+1, yüzde 36'sı 3+1 "
Artık bina kat sayılarını tanımlarken, görünür bina kat sayısını esas aldıklarını ve bodrum katları da normal kat olarak değerlendirildiğini söyleyen Bulut, kot farkından kaynaklanan, silüeti çirkinleştiren yapıların projelerinde görülemeyeceğini belirtti.
Ömer Bulut, İstanbul Ayazma'daki proje gibi bazı çok katlı projelerin de revize edilip, tabiat-şehir ve insan dengesini gözeten az katlı, yatay mimari projeler haline getirildiğini söyledi.
67 şehrin dışında kalan diğer 14 ilde talep geldiği ve konut inşa edilebilecek alan olduğu sürece, bu projenin bu illerde de yapılabileceğini dile getiren Bulut, alt gelir grubu vatandaşların daha rahat konut sahibi olabilmelerini sağlamak bakımından, 2+1 konut sayısını yüzde 64 olduğunu söyledi.
Bulut, konuşmasına şöyle devam etti: "Yüzde 64'ü 2+1, yüzde 36'sı 3+1 konut şeklinde. 50 bin konutun, 32 bin 198’i 2+1, 17 bin 802'si ise 3+1 şeklinde. 2+1 konutlarımız 75 metrekare ile 85 metrekare arasında değişmekte ve konut fiyatı 116 bin 400 liradan başlayıp, 13 bin 968 liradan başlayan peşinat miktarları ve 388 liralık aylık taksidi ile beraber 240 aya kadar vade seçeceği bulunmakta. 3+1 konutlarımız ise 110 metrekare ile 128 metrekare arasında değişmekte. Konut fiyatımız da 170 bin 720 lira. Peşinatı 17 bin civarında. Aylık taksidi 759 lira ve 180 aya kadar vadesi var. Görüldüğü gibi bugünün şartlarında bu fiyatlar kiranın bile altında. Dolayısıyla vatandaşlarımız kolaylıkla, rahatlıkla buradan konut sahibi olabilecek."
"Talep toplama 19 Nisan’a kadar devam edecek"
Başvuru koşulları hakkında da açıklamalar yapan Bulut, Türk vatandaşı olmak ve il sınırları içinde en az bir yıl ikamet etmek şartı olduğunu belirterek, 2+1 konutlar için 25 , 3+1 konutlar için de 18 yaşını doldurmuş olmak şartının olduğunu söyledi.
2+1 konutlar için hane halkı gelirinin 4 bin 500 liranın altında olması gerektiğini belirten Bulut, bu rakamın İstanbul için 4 bin 800 lira olduğunu kaydetti.
Başvuruların Ziraat Bankası ve Halk Bankası aracılığıyla yapıldığını dile getiren Bulut, vatandaşların TOKİ’nin hem internet sitesine hem de çağrı merkezine yoğun ilgisinin olduğunu söyledi.
Bugünkü rakamlara göre 10 bin 820 başvuru geldiğini açıklayan Bulut, çok yoğun bir ilgi olduğunu ve talep toplama işlemlerinin 19 Nisan’a kadar devam edeceğini belirtti. Kontenjanı aşan talep olacağını planladıklarını dile getiren Bulut, fazla talep olması durumunda noter huzurunda kura çekerek, hak sahipleri belirleyeceklerini açıkladı.
En geç 36 ay içinde konutları hak sahiplerine teslim edileceklerini söyleyen Bulut, 2+1 konutların taksit ödemelerinin konut teslimlerinden sonra başlayacağını belirtti.
"Toplam maliyet toplam 10 milyar lira"
Gazetecilerin sorularına yanıt Bulut, 50 bin sosyal konut projesinin toplam maliyetinin yaklaşık 10 milyar lira olacağını belirtti. Projenin vatandaşları konut sahibi yapmanın yanında inşaat sektöründe istihdam sağlayacağını dile getiren Bulut, bir kısmı direkt bir kısmı da dolaylı olmak üzere projenin yüzde 50'sine yakın tutarının hem istihdam hem iş ortamı sağlayacağını söyledi.
TOKİ'nin mülkiyet edinme hakkı bulunduğunu belirten Bulut, projenin yapılacağı bütün arazilerin mülkiyetinin TOKİ’de olduğunu da söyledi.
Yeni bir yerleşim yaparken mahalle kültürünü yaşatabilecek mekanlar oluşturmayı ön planda tuttuklarını dile getiren Bulut, 50 bin konutla Türkiye’ye örnek olacaklarını söyledi. Talep öngörüsüne ilişkin bir soru üzerine Bulut, "Başvuru sayısını tahmin edemiyorum. 50 binin 10 katına kadar da çıkabilir. Zaman içerisinde kamuoyuyla paylaşacağız." yanıtını verdi.
Bundan sonra Türkiye’de yatay mimari ve mahalle kültürünü yaşatma fikrinden ödün vermeyeceklerini dile getiren Bulut, binaların 5 katı geçmeyeceğini açıkladı. Bir kişinin bir projeden fazlasına başvuru yapamayacağını kaydeden Bulut, kinci başvuruları kabul etmeyeceklerini belirtti.
Bulut, "2+1’de satış söz konusu değil. Belki 3+1 için de bu şartları getirebiliriz. Sözleşme aşamasında bu kriterler konacak. Tek amacımız konut sahibi olamayan vatandaşlarımızı konut sahibi yapmak. Böyle bir şeye izin vermeyeceğiz." şeklinde konuştu.
Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler