Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan " 2023 Vizyonunda Gayrimenkul Sektörü " raporuna göre Türkiye 'nin konut ihtiyacı, 10 yılda 7.5 milyonu bulacak
Ekonominin lokomotifi inşaat sektörünün 2023 vizyonu belirlendi. Buna göre sektörün her yıl yüzde 10-12 arasında büyüme göstermesi beklenirken, bu performans Türkiye'nin büyümesine de 1-2 puan katkı sağlayacak. Özel sektörün öncülüğünde büyüyecek sektörde, finansman önem kazanacak. Nüfus ve gelir artışına göre konut talebi de yükselecek. Sektörde 2023'e kadar 7.5 milyon konut ihtiyacı doğması bekleniyor.
Bu tahminler, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) "2023 Vizyonunda Gayrimenkul Sektörü porunda yer alıyor. Türkiye ekonomisinin hız kesmeden büyüyeceğinin belirtildiği raporda, bu süreçte gayrimenkul sektörünün de artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için ek yatırımlar yapması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Rapora göre 2023'te nüfus 84 milyona ulaşacak. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara İzmir ve Antalya gibi büyük kentlerin nüfusu ise yarım milyondan fazla artacak. 45 ilin nüfusu artarkan, 19 ilde azalacak. 17 ilin nüfusu ise değişmeyecek. Bu farklılık, kentleşme kavramına da yansıyacak. Şu anda yüzde 76.8 olan kentleşme oranının, yüzde 84'e çıkacağı tahmin ediliyor. Böylece kentli hane halkının yapısında da değişiklikler olacak. Bu gayrimenkul sektörüne de yansıyacak.
7.5 MİLYON KONUT İHTİYACI
Kentli nüfusun 57'den 71 milyona çıkacağı öngörülen rapora göre, kentsel alanlarda 5.3 milyon dairenin dönüşümü söz konusu.
Ancak bunun sadece yüzde 40'ı gerçekleştirilebilecek. Bu da 2 milyon konut anlamına geliyor. Öte yandan, 4 milyon nüfus artışı, 2 milyon da kentsel yenileme kaynaklı konut ihtiyacı gündeme gelecek. 2023'te 7.5 milyon adet konuta ihtiyaç olacak. Kira ve üst gelir TABAK seda.tabakOsabah.com.tr grubunun satın alma talebinde artış bekleniyor. Gelir dağılımında yaşanacak iyileşmelerle orta gelir grubunun konut talebinin de artması öngörülüyor.
OFİS STOKU ARTACAK
İstanbul'da 3.4 milyon metrekare ofis arzı var. 1 milyon metrekareden fazla da ofis inşa ediliyor.
İstanbul piyasası, doymuş pazarların üzerinde getiri sağlayacak. Ofis stoku 2023'te 7 milyon metrekareye ulaşacak. İstanbul dışında Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Adana ve Mersin birinci grupta yer alacak.
EVLER KÜÇÜLÜYOR
GYODER'in raporunda 10 yılda konut metrekarelerinin düşeceğine yer verilmiş. Şu anda ortalama 144.8 metrekare olan konut büyüklükleri, 110-125 metrekare aralığındaki 2+1 veya 3+1 düzeyine inecek. 75-125 bin dolar aralığındaki e lere talebin artacağı da yine raporda vurgulanan konulardan.
Konut finansmanında en önemli kaynak banka kredisi olmaya devam edecek. 2023'e dair dünya inşaat sektörüyle ilgili yapılan öngörüler, sektörün yüksek oranda büyüme hızıyla gelişen ülke ekonomilerinde önemli bir oyuncu olacağı yönünde. Türk inşaat sektörü yeni konut talebi, yenilenebilir enerji uygulamaları ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla önümüzdeki dönemde çok fazla büyüyecek.
Sabah