28 / 03 / 2024

Oturma izni olmayan evin satışı nasıl yapılır?

Oturma izni olmayan evin satışı nasıl yapılır?

Özellikle emlakgurmesi.com internet sitesinden ev alma planı yapanların sorulalını yanıtlayan CDS Yapı Genel Müdürü, Serdar Dağıstan, oturma raporu olmayan bir evi almanın çok riskli olduğunu ifade etti...


TUİK velilerine göre geçen yıl yüzde 7'lik büyümeyle Ege'de tam 201 bin 187 konut satıldı. Tüm olumsuzluklara rağmen bu önemli bir başarı. Darısı zor bir yıl olacağı düşünülen 2017'nin başına... Tabii ev almak öyle kolay bir iş değil, ince eleyip sıkı dokumanın yanı sıra bir de teknik bazı durumlar var. Gelecekte canınızın yanmaması adına bu teknik konuları göz ardı etmemekte fayda var. Bu detayların başında da oturma ruhsatı geliyor. Bunu kat irtifakı ve kat mülkiyeti izliyor. 'Emlak Gurmesi' unvanlı inşaat mühendisi Serdar Dağıstan'la bu detay konuşuldu.


SORUMLULUK MÜTEAHHİTTİN 

Özellikle emlakgurmesi.com internet sitesinden ev alma planı yapanların sorulalını yanıtlayan CDS Yapı Genel Müdürü, Serdar Dağıstan, oturma raporu olmayan bir evi almanın çok riskli olduğunu ifade ederek, "Oturma raporunun neden alınamadığının ilgili belediyenin imar ve fen işleri müdürlüklerinden öğrenilmesi gerek Burada en büyük sorumluluk müteahhidin. Oturma raporu alınamayan bir konut onaylı projelere ve imar yönetmeliklerine aykırı olarak imal edildiyse yıkıma kadar gidebilir. Ayrıca, oturma raporu olmayan bir konut büyük ihtimalle şantiye elektrik ve suyu kullanıyordur, veya kaçak bağlantı yapmıştır'' diyor. 



CİDDİ BÜROKRATİK BİR İŞLEM 

Serdar Dağıstan, oturma raporunu ise şöyle tanımlıyor: "Evinizin yaşanılabilir fiziksel yeterliliklere (sıhhi tesisat, elektrik ve mimar vs) sahip olduğunun ilgili belediye fen işleri ve imar müdürlüğü tarafından onaylanması olarak tanımlamak mümkün. Oturma raporu almak ciddi bir bürokratik işlem. Fiziksel yeterlilik haricinde inşaatı yapan müteahhidin ilgili vergi dairelerine ve sosyal güvenlik kurumuna borcu olmadığının onaylanması, proje mimar ve mühendislerinin onayı gibi daha bir çok onay gerekir. Herhangi bir alıcı bu işlemleri tek başına yapamaz." 


KAT MÜLKİYETİ Mİ KAT İRTİFAKI MI? 

Ev alma aşamasında insanların aklına takılan bir konu da tapunun kat mülkiyeti mi yoksa kat irtifakı mı olması. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tapusu arasındaki farkı Serdar Dağıstan, söyle özetledi: 

"Kat irtifakı tapusu inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu demek oluyor. Yani siz diyelim ki 5 bin metrekare bir arsa üzerinde 100 eşit daireden oluşan bir sitede 1 daire aldınız, yani sitenin 1100'ü sizin ise 5 bin metrekare arsanın 1'100'ü olan 50 metrekare arsa sizin oluyor ve kat irtifakı tapusunda aldığınız daireye ait 50 metrekare arsa olarak belirtiliyor Bu tapuda henüz ortada bir daire olmamasına rağmen yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numaralarının belediye tarafından belirlendiği ve numaralı krokisi denen çizelgeye göre size ait olan dairenin numarası, kat, blok gibi bilgileri de belirtiliyor. Kat mülkiyeti tapusu ise yukarıda aldığınız dairenin inşaatı tamamlanıp oturma raporu alındıktan sonra bir önceki aşamada arsa hissesi olarak aldığınız mülk cins değiştirerek arsadan binaya dönüşüyor ve kat mülkiyeti tapusu ile belgeleniyor. 1 100 hisseli arsa tapusu iken 1 100 hisseli diyelim ki 150 metrekare daire daire tapusu haline geliyor. Eğer aldığınız bu ev 40 sene sonra yıkılıp arsa haline gelip daha büyük bir inşaat yapılırsa sizin o arsada 1 100 hakkınız baki oluyor.


PROJEDEN EV NASIL SEÇİLİR? 

Ardı ardına yeni yapıların yükseldiği sektörde haliyle projeden satışlar da artar oldu. Serdar Dağıstan 3 adımda projeden ev seçme taktiklerini sizler için derledi. 


1. Adını-Yaşadığınız evle ilgili sıkıntılar nedir? 

Yaşadığınız evin mekan ebatları ile sıkıntınız olabilir. Günlük hayatınızı etkileyen eksiklikleri belirleyin. Alacağınız yeni evde bunların en önemlilerinin giderildiğinden emin olmalısınız. 


2. Adım-Mevcut yaşadığınız evi ölçün 

Günlük hayatınızda plan proje okumuyorsanız kağıt üzerinden metrekare okuyup karar vermek zordur. Okusanız bile kafanızda canlandıramayabilirsiniz. Değerlendirdiğiniz evin ebatlarını mevcut evinizdeki mekan ebatları ile kıyaslayın. Özellikle eğer mevcut mobilyalarınızı yeni evinizde de kullanacaksanız o zaman bu konu daha da önem kazanıyor. Projeden aldığınız ölçüleri mevcut evinizdeki mekanlar ve ölçüleri ile karşılaştırın. Yeni evin kafanızda canlanmasına yardımcı olacaktır. 


3. Adını-Kat, cephe, manzara seçimi 

Genelde herkesin istediği ata kat ve köşe dairelerdir. Müteahhitler de bu yüzden bu daireleri daha yüksek fiyatlarıdır inşaat tamamlandıktan ve insanlar yaşamaya başladıktan sonra bu şerefiyelerin fazla bir önemi kalmaz. Kat belirlerken diğer bir seçim konusu da cephe. Genel olarak kimse kuzey cepheyi istemez, soğuk olur diye. Oysa yeni izolasyon sistemleri ile artık her ev neredeyse bir termos kadar yalıtıma sahip. İzmir gibi sıcak ve güneşli iklime sahip yerlerde tüm gün güneş alan bir ev içeridekileri rahatsız edebilir. Güneş açısından köşe daireler daha avantajlı olabilir. Son olarak da manzara. Eğer manzarası olan bir projede ev alacak kadar şanslıysanız ne ala. Şöyle bir gerçek var ki. evin içinde yaşamaya başladıktan birkaç ay sonra manzarayı unutuyorsunuz. Hele hele çalışan bir aileyseniz sabah çıkıp akşam geldiğiniz evde manzaranın olup olmadığının farkına bile varmıyorsunuz.



Hürriyet Ege



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri