20 / 04 / 2024

İskan almak için gerekli evraklar nelerdir?

İskan almak için gerekli evraklar nelerdir?

İskan, bir yapıyı kullanma yada oturma izni anlamına geliyor. Belediyeden talep edilen iskan belgesi, aradığı şartların olumlu olması halinde veriliyor.Peki iskan almak için gerekli evraklar nelerdir?


İskan almak için gerekli evraklar nelerdir?

Oturma izni olarakta ifade edilen iskanın alınabilmesi için, yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, oturuma hazır hale geldiği takdirde bunun bağlı olduğu belediyeye bildirilmesi gerekiyor.


Yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren iskan,Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenleniyor.


İnşaat çalışmalarının bitmesi halinde, gerekli belgelerin temin edilmesi ile belediyeye iskan izni istemi içeren dilekçe veriliyor. Yapılan başvuru ardından belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri gelip yapıyı ve özelliklerini kontrol ediyor. Yapının tasdiklenen projesine ve bölgenin imar planına uygun yapılması halinde iskan belgesi veriliyor.


İskan almak için yapılması gerekenlerden sonra iskan için belediyeye başvuruda bulunurken, temin edilmesi gereken bazı evraklar bulunuyor.Peki iskan almak için gerekli evraklar nelerdir?


İskan almak için gerekli evraklar..

- İskan İzni istemi içeren dilekçe,

- Tapu kaydı bilgileri,

- Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

- Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

- Telekom Olur Yazısı,

- Proje Müellifleri Raporu, 

- Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

- Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,

-  Emlak  /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

- SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi, 

- Sığınak Raporu (Sığınak yeri ayrılmış olan binalarda) 

- Yangın Tesisat Raporu (Dosyada İtfaiye Daire - Başkanlığı'ndan onaylı yangın söndürme, algılama ve tahliye projeleri varsa) 


İskanın alınacağı yapı asansörlü olarak inşa edildiyse, asansör firmasından da alınması gereken bazı evraklar bulunuyor. Söz konusu evraklar da şu şekilde sıralanıyor;


- TSE Belgeleri,

- Garanti Belgesi,

- Mühendislerin SMM Belgeleri,

- Muayene Raporu – 4 adet

- Muayene fişi,

- Uygulama projeleri.

İskan izni alınmazsa ne olur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri