25 / 04 / 2024

İskan nasıl alınır?

 İskan nasıl alınır?

İnşaat çalışmaları biten bir yapı için oturma izni adı da verilen iskanın alınması gerekiyor.Peki iskan nasıl alınır?İşte iskanın alınmasına ilişkin bilinmeyenler..


İskan nasıl alınır?

Yapı Kullanma İzin Belgesi yada oturma izni olarak da bilinen iskan, İnşaat çalışmaları biten, oturuma hazır binalar için belediye tarafından verilen izin olarak tanımlanıyor.


İskan, söz konusu yapının bölgenin imar planına ve tasdiklenen projesine uygun olması durumunda veriliyor. Uygun olmadığı tespit edilirse bu durumda binaya iskan verilmiyor.Peki iskan nasıl alınır?


İskan almak adına başvuruda bulunabilmek için öncelikle inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor.İnşaatı biten bir yapı için gerekli evraklar temin edilerek belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimlerine başvuruluyor.


İskan alımı için gerekli evraklar ise belediyeden belediyeye değişmekle birlikte genel olarak şu şekildedir;


*Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

*Tapu kaydı bilgileri,

*Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),

*Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

*Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

*Telekom Olur Yazısı,

*Proje Müellifleri Raporu, 

*SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.

*Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

*Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı.


İskan için gerekli evraklar ile belediyeye başvurulması halinde, yetkililer gerekli incelemeleri yapıyor. Yapının daha önceden tasdiklenen projesine uygun olması durumunda ve bölgenin imar planlamasına aykırı olmaması halinde ve diğer istenen evraklarda da bulunan kriterler göz önünde bulundurularak iskan veriliyor.

İskan harcı 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri