İskan oturma izni, yapı kullanma izin belgesi olarakta biliniyor. Peki iskan alınması ne demektir? iskan nasıl alınır? İşte iskan alınmasına ilişkin bilgiler..
İskan alınması ne demektir?
Bir gayrimenkulün tasdik edilmiş projesine uygun yapılıp bitirilmesi durumunda, ilgili belediye tarafından verilen belge iskan belgesi oluyor. İskan bize ruhsatlı binaların ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteriyor.
Ruhsatı alınan ve 2 sene içerisinde inşaat çalışmalarına başlanmış olan yapıya iskan almak için ise inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Bu sürenin aşılması halinde, yeniden ruhsat alınması gerekiyor.
Genel iskan raporu düzenlenmiş yapılardaki bağımsız bölüm sahipleri 3 adet tapu fotokopisi ile Belediye İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma izni Amirliğine başvurarak yapı kullanma izni harçlarını emlak vergisi ve katılım paylarını ödeyerek ve vergi dairesinden ilişiğini keserek kendi bağımsız bölümü için iskan raporu alabiliyor.
İskan almak için ilgili kuruluşlara başvurarak su, elektirik ve telefon abonelikleri de yaptırılabiliyor. İskan raporu gerekli incelemelerin yapılmasının ardından belediyenin yoğunluğuna göre veriliyor.
İskan alınmamış yapıalrın elektrik,su abonelikleri yapılamıyor. Binada elektrik ve su hizmeti belediye tarafından sağlanmadığı için şantiye elektriği ve suyu için tüm daire sahipleri ortak sayaç kullanacağından bu durum kişiler arasında da problem yaratabiliyor.
Türkiye’deki yapıların yüzde 60′a yakınında iskan raporu bulunmuyor. Bunun nedeni; inşaatı yapan firmanın, inşaatı tasdikli projesine uygun yapmamış veya kanuni prosedür ve ona bağlı harçları, sigorta primleri gibi giderleri ödememiş olması oluyor.
İskansız evde oturmanın cezası var mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler