16 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu'ndan bir eşi için oturma izni alabilen araplara öneri geldi: Her eşe bir daire alsınlar!

Ali Ağaoğlu'ndan bir eşi için oturma izni alabilen araplara öneri geldi: Her eşe bir daire alsınlar!

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye’de ev sahibi olup tek eşi için oturma izni alabilen Arapların istedikleri kadar ev alıp eşlerinin üzerine yapabileceklerini söyledi.



İşadamı Ali Ağaoğlu’ndan, Türkiye’de yalnızca bir eşi için oturma izni alabilen Araplara öneri geldi.


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye’de ev sahibi olup tek eşi için oturma izni alabilen Arapların istedikleri kadar ev alıp eşlerinin üzerine yapabileceklerini söyledi.



CNBC-e’ye konuşan Ağaoğlu, “Başta Körfez ülkeleri olmak üzere yabancıların Türkiye’ye ilgisi inanılmaz şekilde artıyor. Bir evden fazla alabiliyorlar. Özellikle en büyük sorunlardan bir tanesi oturma müsaadesiydi. Biliyorsunuz yakın bir zaman önce buna da müsaade edildi. Burada bir konutu olan 1 yıllık oturma müsaadesini alabiliyor. Konut üzerinde kaldığı sürece de uzatılabiliyor. Sorun, yabancılarda biliyorsunuz özellikle Körfez Bölgesi’nde çok eşlilik var. Bir eşe oturma müsaadesi veriliyor. O da kolay iki eşi varsa iki daire alır. Aşılmayacak bir problem değil. Dört eşi varsa dört daire alır sorunu çözer. Bir eşten fazlasına oturma müsaadesi vermiyorlardı onu da fazla konut alarak çözebilir” diye konuştu. Yabancıların Türkiye’den gayrimenkul almasını kolaylaştıran ‘Mütekabiliyet Yasası’nın ardından 3 ay olan oturma izni de 1 yıla çıkarılmıştı. Ancak çok eşli yaşam tarzını benimseyen Araplar tüm eşlerini Türkiye’ye getirme konusunda yasal engele takıldı. Mevcut duruma göre ev alan kişiye, eşi ve çocuğuna 1 yıl Türkiye’de kalma izni veriliyor. Ancak bu izin tek eş için geçerli.


FAİZLER DAHA YUKARI ÇIKARSA PROBLEM OLUR


Konut kredi faizlerinin yüzde 0,80’ler civarında cazip olduğunu dile getiren Ağaoğlu, bu seviyenin aşılması durumunda sektörde risk görülebileceği uyarısında bulundu. Ağaoğlu, “Şu anda konut kredi faizleri 0,80'ler civarında. Bu Türkiye şartlarında gerçekten cazip, ihtiyacı olanın bu seviyeden kullanması cazip. Türk insanının en büyük sorunu erişebilme. Faizler bu seviyede iyi ama biraz daha yukarı tırmanırsa erişimde problem yaşanır dolayısıyla satışlar düşer. Yukarı çıkması sektörde risk oluşturabilir” diye konuştu.


KONUTTA BALON RİSKİ YOK


Türkiye’de konut sektöründe balon iddialarını değerlendiren Ağaoğlu, böyle bir riskin söz konusu olmadığını söyledi. Ağaoğlu, “Türkiye’de balon riski hemen hemen hiç yok denecek kadar az. Türkiye’nin demografik yapısını, mevcut yapı stoğunun ne durumda olduğunu biliyoruz. Şu anda herkesin, özellikle eski evlerde oturan, bugün 20 milyon konut stoğunun yüzde 50’si güvenli ve kaliteli binalardan oluşmuyor. Dolayısıyla herkesin yeni konuta ihtiyacı var, bir bu. İki, nüfus artışı var, şehirleşme var, dolayısıyla böyle bir konut balonu riski yok. Konut kredilerine de baktığınızda bugün GSMH’nin yüzde 5’leri civarında. Dolayısıyla Türkiye’nin burada gideceği yol var. İnsanların yeni konuta talebi de devam ediyor. Balondan bahsetmek bence mümkün değil” dedi.


YABANCIYA SATIŞ 20 MİLYAR DOLAR GETİRİR


Mütekabiliyet yasasıyla birlikte Türkiye’ye ilginin arttığını belirten Ağaoğlu, şirket olarak bu yılı 800 milyon doların üzerinde satışla kapatacaklarını söyledi. Ağaoğlu, İlk yasa çıktığı zaman bizim hedefimiz 2013-14 için 2 milyar doları yakalamaktı. Biz bu sene aşağı yukarı hedefimizi yakaladık. Bu güveni sarsacak bir hareket içinde olmazsak Türkiye bundan ciddi şekilde faydalanır” dedi. Mütekabiliyet yasasının cari açık üzerinde önemli etkisi olacağını savunan Ali Ağaoğlu, “Cari açığın finansmanında çok ciddi katkı sağlarız diye düşünüyorum. Yılda 10-20 milyar dolar arasında yabancıya gayrimenkul satıp ki biliyorsunuz bu satış ülkede tamamen kalan bir dövizdir. 10-20 milyar dolar civarında Türkiye buradan rahatlıkla kaynak sağlar diye düşünüyorum” dedi.


2014 İÇİN TEMKİNLİ İYİMSERİM


Ali Ağaoğlu, 2014 için ise temkinli olduğunun altını çizdi. Ağaoğlu, 2013'te hedeflerimizi yakaladık, hatta yüzde 15 civarının üzerine geçtik büyümede. Önümüzdeki sene için de yine projelerimizi devam ettireceğiz. 2014 için temkinli bir iyimserlik içindeyim. Önümüzdeki yıl iki seçim var. Herhangi bir siyasi istikrarsızlık riski görmüyorum ama temkinli olmakta fayda var. Fed'in alacağı kararlarla paranın maliyeti artabilir” dedi.


Milliyet



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler