25 / 04 / 2024

Konut kampanyaları 2015'te ev satışlarını canlandıracak!

Konut kampanyaları 2015'te ev satışlarını canlandıracak!

Bu yıl seçim durgunluğu gibi süreçlerle yaşanan satış sıkıntısının bu yıl da tekrar etmemesi için hem konut desteği hem de firmaların Kampanyaları yıl boyunca daha etkili olacak. Gayrimenkul sektörü temsilcileri 2015 yılında 500 bini yeni konut olmak üzere en az 1 milyonun üzerinde satış bekliyor. Kamu desteği ile yabancılara yapılacak gayrimenkul satışında da önemli artış öngörülüyor.


Konut satışlarında 2014 yılında büyük rekorlar beklenmesine rağmen seçim ve Ramazan ayının etkisiyle beklenen alınamadı. 2015 yılında ise seçim ile Ramazan ayı durgunluğu bu kez destek paketi ve kampanyalarla aşılacak


Ticari gayrimenkul üzerine finansal ve profesyonel hizmetler veren ve yatırım yönetimi alanında danışmanlık yapan JLL Türkiye, ticari gayrimenkul raporunu yayınladı. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avni Alkaş, altyapı yatırımlarının ticari gayrimenkule olan ilgili artırdığını söyledi. Alkaş, şöyle konuştu: "Türkiye son 10 yılda 110 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı yatırım çekmeyi başardı. 


Yatırım yapılan sektörler içinde gayrimenkulün payının artmakta olduğunu görüyoruz. 3. Havalimanı, 3. Köprü, İstanbul-İzmir Otoyolu, Organize Liman Bölgesi ve kruvaziyer limanları gibi projeler, perakende, ofis, lojistik ve otel pazarlarında yeni geliştirme ve yatırım fırsatları doğuracaktır." Rapora göre, 2014 yıl sonu itibariyle, İstanbul'daki mevcut A sınıfı ofis stoku 4.1 milyon metrekareye ulaştı. İnşaat halindeki arzın tamamlanması ile toplam A sınıfı ofis arzının 2017 yıl sonunda 6.5 milyon metrekare olması tahmin ediliyor. 


Konutta 2014 yılında 1 milyon 165 bin 381 konut satışı ile 2013 yılı rekoru da geçilerek tarihi zirveye ulaşıldı. Ancak bu yıl seçim durgunluğu gibi süreçlerle yaşanan satış sıkıntısının bu yıl da tekrar etmemesi için hem konut desteği hem de firmaların Kampanyaları yıl boyunca daha etkili olacak. 

Gayrimenkul sektörü temsilcileri 2015 yılında 500 bini yeni konut olmak üzere en az 1 milyonun üzerinde satış bekliyor. Kamu desteği ile yabancılara yapılacak gayrimenkul satışında da önemli artış öngörülüyor. 


Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği koordinatörlüğünde düzenlenen 'İnşaat Sektörü Zirvesi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu, konut alacaklara 'devlet desteği' müjdesi vermiş, buna göre ilk evini alacaklara ve bunun için bankadan kredi çekeceklere devlet, bankaların şart koyduğu yüzde 25 peşinat ödemesinin yüzde 15'ine destek sağlama adımı atmıştı. Gayrimenkul firmaları ise desteğin satışları da artırarak pek çok yaran olduğu konusunda hemfikir. Bu nedenle yıl boyu konut sahibi olmak isteyip de peşinat ödemeşine cesaret edemeyenlerin daha hızlı hareket etmesi bekleniyor, firmalarsa bu desteği yılın başında kış kampanyaları ile desteklediler. Şimdiyse hem bahar kampanyaları başladı hem de peşinat ve banka kredi faizine yönelik firmaların da önemli adımları arka arkaya geliyor. 


'2015 stabil geçer' 

Emlak Konut GYO, 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış' raporunda değerlendirdiği küresel ve Türkiye konut sektörüne ilişkin eğilimlere göre, yıllık 600 bin konut ihtiyacı sürüyor. Konut arzı ile talebi ise 'yavaş yavaş daha stabil bir hal alıyor. Yılda 1 milyon adet konut el değiştiriyor. 


Sektör için referans olaıı rapor, aldığı taleplerle her çeyrekte yayınlanmaya devam edecek. İlk rapor, aynı zamanda Wealth and Finance International tarafından, "Türkiye'nin En İyi Yönetim Danışmanlığı" dalında, Finance Awards 2014 ödülüne de değer Raporda, Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacının yoğun olarak sürdüğü vurgulanırken, "Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmente ise talebin orta alt segmente göre bnaz yavaşlamakta olduğu söylenebilir. Türk inşaat ve konut sektörü büyüyen Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecektir. Ekonomik gelişmeler gözönüne alındığında ve dünya ile kıyaslandığında sektörün daha çok potansiyel içerdiği görülecektir" denildi. Araştırma raporunda, Türkiye genelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu ve artışın yöresel ve bölgesel özel durumlardan kaynaklandığı ifade edildi. 


'BÜYÜME % 20'YE DAYANIR'

2015 yılında inşaat sektöründeki büyümenin yüzde 15'in üzerine çıkmasını ve 20'lere dayanmasını beklediklerini söyleyen İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, "2015 yılı, gayrimenkul sektörü için çok önemli bir dönüm 701.621 noktası olacak. Çünkü 1.157.190 yılın tam ortasında 1.165.381 önümüzdeki süreci belirleyecek önemli bir seçim var. Haziran başında yapılacak bu seçim sonucu Türkiye'nin geleceğini belirleyeceği gibi hem Türkiye ekonomisine hem de inşaat sektörünün geleceğine ışık tutacak" dedi. Haziran ayında yapılacak genel seçimlerden önce 'bekle-gör' dönemi yaşanabileceğini belirten Durbakayım, "Ancak netice itibarıyla mütekabiliyet yasasının ve kentsel dönüşüm etkilerini görmeye devam edeceğiz. Türkiye'nin 77 milyona ulaşan dinamik bir nüfus var. Şu anda üretilen miktar ile ihtiyaç olan miktar henüz karşılanıyor değil. 'Sektörde bir balon var mı?' sözleri tartışılıyor ama bu mümkün değil" diye konuştu. 


Milliyet Ek



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Yeni konut projeleri